RİNOPLASTİ ( BURUN ESTETİĞİ ) AMELİYATI NEDİR VE HANGİ SEBEPLE YAPILIR?
Rinoplasti ( burun estetiği ) ameliyatı adından da anlaşılacağı gibi burnun görünümünü düzeltmek, yüz ile olan uyumunu arttırmak amacıyla yapılan estetik bir operasyondur. İsmi burun estetiği olmakla birlikte, elde edilmesi istenilen amaçlardan biri de; burun fonksiyonlarını korumak ve ihtiyaç varsa daha iyi hale getirmektir. Yani bu tür bir ameliyatın sorumluluğunu alacak olan hekim; hem estetik hem fonksiyonel kazanımlar elde etmeyi hedeflemelidir.
RİNOPLASTİ ( BURUN ESTETİĞİ ) AMELİYATI PLANLAMASI NE ŞEKİLDE YAPILIR?
Halk arasında burun şeklini düzeltmeye yönelik tüm operasyonlara, burun estetiği denilsede, bu operasyonlar; sabit, tek tip ameliyatlar değillerdir. Kişinin ihtiyaçlarına ve beğenilerine göre çok fazla olasılık söz konusudur. Bu nedenle hekim ve hastanın birbirlerini iyi anlamaları önemlidir.
Bu süreç öncesi hasta; burnu ve yüzü ile ilgili hoşuna gitmeyen özellikleri, kendine uygun bulduğu burun şeklini sorumlu plastik cerrahına açık şekilde ifade etmeli varsa solunumsal sıkıntılarını dile getirmelidir. Rinoplasti ( burun estetiği ) operasyonunu gerçekleştirecek olan hekim de; gerekli muayenesini ve tetkikleri yaptıktan sonra; hasta ile ilgli gözlemlerini objektif şekilde ortaya koymalı ve sonrasında hedeflediği burnu hastasına iyi şekilde açıklamalıdır.
Bu süreçte gerekliyse, radyolojik tetkikler ve hastaya ameliyat sonrası hedeflenen görüntünün açıklanabilmesi için 3 boyutlu simülasyon programları kullanılabilir. Plastik cerrah çektiği fotolar üzerinde özel programlar yardımı ile yaptığı düzeltmeleri hastası ile detaylı şekilde tartışarak, ideale en yakın ve hastasının beğeneceği burun şekline karar verir.
RİNOPLASTİ ( BURUN ESTETİĞİ ) AMELİYATI HANGİ TEKNİKLE ( AÇIK/ KAPALI TEKNİK) YAPILIR?
Yukarıda belirtildiği gibi, söz konusu olan rinoplasti ( burun estetiği ) ameliyatı olduğunda, her hastaya uyan tek bir ameliyat tekniği yoktur. Bu nedenle ameliyat kişiye özel tasarlanır. Genel olarak burun estetiği ameliyatları kapalı ya da açık olarak adlandırılan iki farklı yöntemle yapılabilir.
Kapalı rinoplasti ameliyatında, burnun dışından gözüken alanda kesi yapılmaz. Tüm ameliyat kesileri burun deliğinin iç kısmında kalır.
Açık rinoplasti ameliyatında; kapalı teknikteki gibi burnun içinden yapılan kesilerin yanında burnun ucundaki orta kolonun ( kolumella) üzerinde enlemesine kısa bir kesi yapılır. Bu kesi ilerleyen aylarda dikkat çekmeden iyileşmektedir.
Kendini burun ameliyatları konusunda yetiştirmiş olan plastik cerrahlar, genellikle her iki tekniği de kullanmaktadırlar.
Kapalı teknikle; burun ucuna fazla müdahale gerekmeyen, burun sırtı gibi bölgelerdeki düzensizliklerin olduğu deformiteler rahatlıkla düzetilebilir. Yine burnu ikiye ayıran septum adlı duvara ait eğrilikler deformiteler de bu şekilde rahatlıkla düzeltilebilir. Çok kabaca belirtmek gerekirse deformitelerin yarıdan fazlası bu teknikle düzeltilebilmektedir.
Açık teknikle; kapalı tekniğin yetersiz kalacağı deformiteler, yatay eksendeki burun eğrilikleri, burun ucu hassas düzeltmeleri, daha önce ameliyat edilmiş hastaların ikincil düzeltme operasyonları yapılabilmektedir.
Açık kapalı tekniğe karar verirken doğru yaklaşım, mümkünse kapalı tekniğin kullanılması ama gerekli hastalarda, yetersiz müdahalede bulunmak yerine tereddüt etmeden açık tekniğin de kullanılabilmesidir. Zaten deneyimli plastik cerrahlar sürekli tek bir teknik kullanmak yerine, hastanın ihtiyaçlarına göre her iki tekniği kullanabilmelidir.
Standart rinoplasti ameliyatı kullanılacak teknik ve deformitenin şiddetine göre 1- 3,5 saat arası sürmektedir. Rinoplasti ameliyatları genellikle hasta rahatlığı açısından genel anestezi altında yapılır. Aynı gün taburculuk gerçekleşebileceği gibi bir gece hastanede kalmak da gerekebilir. 3. ve 7. günlerde hasta kontrole çağrılır. Üçüncü gün burun içindeki silikon tüp çekilir. Artık pek çok hikayeye konu olan burun tamponları kullanılmamaktadır ve bu silikon tüplerin çekilmesi ağrılı değildir. Yedinci gün, burnun şeklini muhafaza etmek amacıyla konulan, burun dışındaki plastik atel alınır.
Hasta 15. gün, 1. 3. 6. 12. aylarda kontrollere çağrılır.
RİNOPLASTİ ( BURUN ESTETİĞİ ) AMELİYATI ÖNCESİ NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?
· Doktorunuzu iyi anladığınıza emin olun ve kafanızda herhangi bir soru işareti varsa, anlayana kadar sorunuz.
· Burun şikayeti dışında eşlik eden farklı şikayetleriniz, kronik hastalıklarınız, uzun süreli ve devam eden ilaç kullanımınız varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.
· Ameliyattan en az 8 gün önce aspirin ya da diğer ağrı kesici kullanımınızı kesin. Bu tür ilaçlar kanınızın sulanmasına ve operasyon sırasında gereksiz kanamalara neden olabilir.
· En az bir hafta öncesinde alkol, doğal bitkisel gıda takviyeleri, farklı bitki çayları, ginseng içeren ürünler kullanmayı kesiniz.
· Ameliyat öncesi akşam saat gece 00.00 dan sonra gıda alımını kesiniz, gece 02.00 den sonra sıvı, su ve içecek alımını kesiniz. Ertesi gün ameliyat saatinize göre bu kısıtlamalarının zamanlaması değişebilir. Bu nedenle doktorunuza ameliyat öncesi gıda ve sıvı kısıtlaması saatlerini sorunuz.
· Ameliyat öncesi akşam iyi, kaliteli bir uyku uyuyunuz.
RİNOPLASTİ ( BURUN ESTETİĞİ ) AMELİYATI SONRASI NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?
· Doktorunuza aklınıza takılan her şeyi çekinmeden sorunuz
· Başınız kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde, yüksek pozisyonda istirahat ediniz. Ev işleri vs için özellikle ilk bir hafta çok fazla eğilmeyiniz.
· Reçete edilen ilaçları tavsiye edildiği şekilde düzenli olarak kullanınız. Hekimden hekime farklılık göstermekle birlikte, genel olarak taburculuk işlemleri sırasında; anibiyotik ve ağrı kesici reçete edilir. Kontroller sırasında bunlara; pomad ve burun temizliği solüsyonları eklenebilir.
· Bu ameliyattan sonra 3 ay süre ile gözlük kullanmanız uygun olmayacaktır. Burnunuzu gündelik hayatta yüzünüze gelebilecek travmalardan korumanız da ilk 3 ay çok önemlidir